Thursday, 3 November 2016

Samyang Ramen? How does it taste?


Assalamualaikum everybody, jumpa lagi kita hari jumaat ini. Saya busy betul kebelakangan ni dengan pesta kubis yang bakal berlangsung 9, 10, 11 disember ni. Ramai-ramai lah kamu datang kundasang aa. Today's entry is about, Samyang Ramyun eh, betul kah ejaan saya tu? fenomena samyang ramyun ni saya agak ketinggalan jugaklan. at first, saya tidak interested mau try sebab dari review orang katanya peda, so kalau perut sensitif macam saya ni ofkos lah susah mau makan. but then, saya terlampau minat si bogum, saya mau try jugalah makanan dari negara dia hahaha. so lets get started, how does it taste? 



Okey, inilah hasil Samyang Ramyun saya, macam sedap kan? hahahaha, Memang lah sedap sebab saya yang masak. Saya masak samyang ramyun ni bersama black paper beef, and telur mata, tapi saya suggest kamu campur rolled egg lagi sedap. Rasa dia memang pedas! sangat pedas! buat yang tidak tahan pedas, perut sensitif please jangan letak habis perencah dia aaa, nanti ulang alik kamu pi tandas. 

Kenapa dia mahal dari mee segera biasa? Mungkin sebab packaging dia besar, kalau saya buli makan dua kali 1 bungkus, mee dia memang mengenyangkan, rasa dia?? rasa dia saya consider sebagai tidak lah sesedap yang digambarkan. Dan kalau makan tu ramyun dalam dia punya plastik lagi sedap, macam diorang si dong gu & deffcon buat dalam variety show 2 days one night. 

But then, kalau kamu sudah beli dengan harga yang agak mahal saya rasa, kamu mesti masak sedap-sedap kalau makan kosong begitu jak sayang lah. Secara personal, saya rasa makan maggie sama maggie sedap laaaaaaaagi sedap, saya rasa orang korea patut try la maggie ka maggie sedapka, perisa tomyam ka, asam laksa campur telur ka atookoiiii a way better dari samyang ramyun dan lebih murah. Mungkin kalau orang korea try pun menangis juga diorang makan maggie oh. hahahahahha.

Tapi, masing-masing ada pandangan dan cita rasa sendiri kan? that my review, kamurang pula macam mana? apa-apa pun kita kena kurangkan makan mee segera begini tidak kira apa pun jenama lah bah kan? sebab tidak sihat untuk tubuh badan kita. Emm,itu sajalah cerita-cerita saya kali ini. Nanti munggu depan kita berstory morry lagi k? 

Salam jumaat, Wasalam, Goodbye everybody!!










Wednesday, 12 October 2016

From Krabi With LOVE



Assalamualaikum semua, lama sudah mau buat ni entry tapi tidak saja berkesempatan sebab macam-macam difikiran saya. Entry ni pasal pengalaman saya bercuti bersama kajen-kajen tersayang di krabi baru-baru ni. Sebenarnya kami plan lama suda, so beli tiket pun beberapa bulan lebih awal.  Bah, mari saya cerita kamurang pengalaman selama 5 hari 4 malam bercuti di krabi, Thailand, 
Sawadikap :)


Kami booked tiket MalindoAir dari Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur, waktu tu malindoair masih guna KLIA2, tiba-tiba bulan Mac Malindoair tukar pegi KLIA1 so dari KLIA1 kami transit pergi KLIA2 sebab tiket flight ke Krabi kami guna Air Asia . Dan Itulah pengalaman pertama saya naik KLIA express. Mau feeling-feeling train to busan lah kunun. hahahaha, siap terbayang zombie-zombie lagi diluar pintu. 

Gambar belum ready sudah kena snap hahahaha.

Flight kami dari KL ke Krabi mengambil masa 1 Jam 45 Minit, dan masa di thailand lewat sejam dari masa kita. Cuaca di Krabi waktu kami sampai agak hujan, kami stay di Baywatch Beach Aonang, saya sugget kalau kamu di Krabi ni, kena stay tempat macam ni, selain murah, senang shopping. Really suggext you guys here, cari makan pun senang. Bercakap pasal makan, memang banyak street food kami orang try, dan yang paling the best Meehoon dengan sos thai, dan Pancake yang berbagai perisa terutama Banana Pancake With Nutela, sangat sedap, harga dia dalam RM5.00 to RM6.00. Green Tea dia pun nyamannn sangat sedap. eii kalau pasal makan saya lah bah paling suka bercakap. One more! Coconut Ice cream dia, very delicious, you should try kalau kamu pi sini. :)




Apa kata dalam blog ni kita cakap pasal food dulu, kalau mau cerita semua mengantuk lah kamu mau baca. Untuk cari halal food disini, memang tidak susah, kamurang boleh jumpa dimana-mana halal food. Berbanding di Krabi Town. Lagipun, disini ramai muslim. Ada satu tempat streetfood berdepan dengan Krabi Resort, kalau dari Baywatch Naik Tuk-Tuk (Teksi di Thai) dalam RM3.00 lah bayaran. ramai orang datang sana, sebab makan dia murah-murah belaka. Tomyam dia pergh! perfect orang bilang. 


Inilah ice cream kelapa yang saya maksud kan, Kelapa dia fresh baru kena petik hahaha tidak bah, kelapa dia memang fresh, ditambah dengan coklat dan kacang tabur sangat sedap. Ice cream Homade dibuat oleh tukang jual, erm harga dia lebih kurang RM5.00 kalau saya xsilap. 


Bagi makanan macam nasi goreng thai, nasi goreng seafood semua harganya dari RM8.00 sehingga RM10.00 tapi kuantiti makanan dia memang banyak. So,puas hati. kenyang dan gembira gitu. 


Ketagih dengan street food, hampir setiap hari makan streetfood :), sampai sabah terus try buat pancake nutela, feeling-feeling sawadikap begitu. Harap-harap dapat peluang jejak kaki di negara muaythai tu lagi lah. Insyaallah. Pasal aktiviti kitaorang saya cer next entry yah :) 


Lapar pula post-post pasal makanan ni, bah kamurang saya cari makan dulu yah, everybody jangan lupa breakfast. See you on the next entry. 

Asaalamualaikum. :)


Friday, 7 October 2016

ILMU adalah cahaya kepada kehidupan


Assalamualaikum semua, Salam jumaat. Petang jumaat ni saya tiba-tiba terpanggil untuk buat entry pasal kehadiran pelajar sekolah. Tujuan utama saya bercerita pasal benda ni sebab saya sangat-sangat marah lepas baca satu karangan kah apa tu yang disebar-sebarkan melalui whatsapp. Pasal kehadiran pelajar sekolah SMK Kundasang yang semakin teruk. Hmm... how i missed my school day.


Sebenarnya, saya pun student SMK Kundasang juga, saya bersekolah disana selama 6 tahun, dari tingkatan 1 sehinggalah 6 rendah. Namun, waktu tu lokasi sekolah adalah bertempat di Mukim Kundasang yang mana dekat dengan tempat tinggal saya dan hanya 15-20 minit berjalan untuk ke sekolah. Apa yang saya dengar, disebabkan struktur tanah sekolah yang berbahaya dan tidak selamat untuk didiami Sekolah saya yang tercinta itu akhirnya dipindahkan ke SMU lama, yang mana mengambil masa 30 Minit menggunakan kenderaan. Maksud dia agak jauhlah dari mukim Kundasang. 

Bila saya scrol-scrol whatsapp sebentar tadi, artikel dibawah ni buat saya sangat-sangat geram dan terpanggil untuk berbicara serta mengutarakan pendapat saya. I dont know who makes this statement tapi yang penting saya rasa ia sangat-sangat tidak sesuai. 

dalam kenyataan tersebut, Dia mengatakan bahawa "HARAP PIHAK SEKOLAH JANGAN SALAHKAN PELAJAR DAN IBU BAPA, PERKARA INI TIDAK AKAN TIMBULSEKIRANYA SEKOLAH INIDIPINDAHKAN SEMULA KE TEMPAT ASAL. JARAK SEKOLAH SEKARANG JUGA ADALAH BEBAN IBU BAPA YANG TERPAKSA DITANGGUNG" 

I cannot accept that statement? Adakah bangunan harus disalahkan bila pelajar tidak datang ke sekolah. perumpamaan dia macam Kita ni sakit jadi kita perlu ke hospital, jadi bila kita mati sebab tidak pergi hospital, hospital yang salah. Macam tu? saya tidak melihat akan logik dia disini ya. 

Ya saya tahu, semua penduduk sayang akan sekolah itu, sama seperti saya, tetapi bukan tugas kita untuk menentukan dimana sekolah itu diletakkan. Tugas pelajar adalah datang ke sekolah untuk belajar. Orang bilang, kalau betul-betul mahu menuntut ilmu tiada halangan bah. Tugas ibu bapa pula adalah hantar anak-anak pergi belajar. Saya faham jarak sekolah yang jauh, so ibu bapa perlu belanja "chater/bas sekolah" jadi belanja rumah akan jadi lebih tinggi tetapi alternatif lain ada. Asrama disediakan untuk pelajar, kalau tidak mampu menyewa kenderaan ke sekolah, suruh anak-anak tinggal asrama. Masalah selesai.

Pelajar harus sedar betapa pentingnya ilmu untuk kehidupan, bukan untuk dapat kerja tetapi untuk kita gunakan dalam kehidupan kita setiap hari. Kalau rasa betul-betul malas ke sekolah you should just quit and find job. Its simple. Kasihan ibu bapa yang berusaha bertungkus lumus setiap hari cari duit untuk sekolahkan kamu. Saya sedih betul melihat perkara ini. 

So, ibu bapa serta masyarakat sekeliling harus berkerjasama memberikan kesedaran untuk anak-anak muda kita ini betapa pentingnya ilmu, daripada menyalahkan bangunan yang mungkin bertahun-tahun lagi dipindahkan semula ke tempat asal sebaiknya kita berusaha untuk menasihatkan anak-anak muda ini bahawa mereka harus datang ke sekolah tanpa sebarang alasan yang tidak munasabah. 

Saya berharap agar entry saya kali ini membantu kita semua untuk berfikir, kita harus tahu dimana kedudukan kita, harus teliti apa tujuan kita hidup didunia dan apabila kita melakukan kesilapan jangan salahkan orang lain, saya share pendapat saya, no offence,masing-masing ada pendapat. Thats all for today :) stay healthy and happy everybody

Wasalam :) 








Wednesday, 5 October 2016

Pyramid Hill a.k.a Bukit Sosodikon Hill Kundasang


Assalamualaikum semua, alhamdulillah masih diberi kesempatan bernafas untuk hari yang indah ini. Lama tidak buat entry kan, cerita pasal Krabi pun belum sempat saya share. okey, itu kita skip.. apa kata kita berstory pasal aktiviti yang semakin menjadi fenomena sekarang. "Hiking" hehe semua orang mencari bukit bukau untuk dipanjat. 

pada cuti minggu lalu, saya dengan kazen and kawan kepada kazen tiba-tiba ja rancangan kilat naik bukit yang dipanggil Bukit Pyramid ataupun Sosodikon Hill. Bentuk bukit-bukit yang unik seperti pyramid menjadikan ia Bukit yang wajib ditawan oleh Pemburu bukit. 



Berlatarkan Gunung Kinabalu, what a very nice view. thats all i can say. Indah betul ciptaan yang maha esa. I keep on praising lepas sampai dipuncak. Saya baru naik sekali, tapi sedikit tips supaya kamu dapat ke puncak dengan selamat berserta pemandangan yang indah pun kamu dapat capture. Cuba write down dan try Tips ini. 

1. Bangun awal, jalan jam 6.00 am atau Jam 6.30 supaya kamurang boleh tengok Sunrise. Haritu we missed the sunrise sebab pukul 7.30 suda naik bukit.

2.Jangan pakai kasut yang licin atau hilang bunga :) , bukit dia agak curam dan sangat kurang rumput-rumput untuk berpaut. so be carefull.

3. Ikut jalan yang selamat, ada beberapa jalan untuk mendaki bukit ni, jalan yang terbaik untuk kamurang ikut adalah trek yang ada perigi, ataupun lembah. saya pun tidak tau mau explain macam mana, tapi lebih elok tanya orang kampung sekeliling ok? trek yang kami naik sangat-sangat curam dan berbahaya, So,I dont want you to made the same mistake ;)



Inilah jalan yang kami lalu, permulaan trek bersebelahan rumah yang terbiar dan separuh siap. Jangan ikut trek ni ok?

4. Kalau mau turun, ikut trek yang berperigi tu, agak jauh tapi selamat :)



Perjalanan ke atas mengambil masa kira-kira 15-20 minit, sekejap ja bah. Err, Lokasi dia di Kampung Kauluan, Kundasang. Kalau kamu naik ke Mesilou, akan ada satu simpang Ke kampung Kauluan sebelum jalan naik ke Desa Cattle. Senang cerita kamu Waze saja. Tapi jangan pula kamu pi masuk kampung kauluan tamparuli k? hehe.. 

Goodluck yang mau naik ya! Selamat mendaki . Assalamualaikum :)










Monday, 26 September 2016

Tiada Yang Adil Dalam Dunia Ini


Assalamualaikum semua, petang-petang ni before balik kerja saya share sikit pasal tajuk ni. Saya tertarik untuk cerita tentang ini kerana saya pernah berada disituasi ini. Does anyone agree with me? bila bercakap pasal ketidakadilan kita harus pandang rasa tidak puas hati kita itu dimana? Samada kita rasa takdir itu tidak adil? Kita menyalahkan ketentuan ilahi atau orang sekeliling yang buat kita rasa tidak adil? Ok, jom kita berbicara dari hati ke hati. :)


Why this world isnt fair? Sesetengah orang dilahirkan bijak, dilahirkan kaya tapi saya? sometimes akan ada pertanyaan di minda sebegitu rupa. Sebenarnya semua kumpulan manusia adalah saling melengkapi. Yang kaya membantu yang miskin, yang miskin membantu yang kaya. If i look into myself, for me we shouldnt blame fate or god on what happen to us? why? because we are the one who creates this world unfair. Saya akan explain kenapa saya berkata sebegitu rupa.

Saya dilahirkan dalam keluarga yang sederhana, dengan kekuatan MB otak yang sederhana hahahaha, serta jarang bertuah dalam apa jua yang saya lakukan. Berkawan dengan mereka yang bijak pandai dan selalu bertuah buat saya rasa kerdil dan marah pada takdir. but when i think again, saya sebenarnya sendiri yang menjadikan dunia ini tidak adil. Ada sesetengah orang yang tidak belajar sungguh-sungguh tapi bila try SPA8 they got selected kali pertama mencuba, ada pula yang 10 kali cuba tapi masih tidak dapat panggilan. Ada yang otak tidak berapa cerdik tapi keluarga kaya so dia tidak payah kerja pun masih ada duit, ada pula yang cerdik otakknya tapi tidak mampu menyambung pelajaran kerana miskin dan end up dengan kemiskinan lagi.

Begitu juga dengan diri saya, i found myself not good at anything while i can do a lot of thing. Saya aktif menyanyi sejak kecil lagi, tapi dalam ratusan pertandingan yang saya join, ada dalam beberapa pertandingan saja dapat johan. Bila saya belajar macam nak mampos di universiti result saya ala kadar saja, orang lain yang tidak study dapat result lebih bagus ok? saya try lebih dari 10 audition reality show but i didnt make it even once. I can baked, tapi bila saya apply ke sekolah bakery i didnt get accepted? saya rasa macam diri saya ni unfortunate betul. Everything seems going unwell, Then say cuba cari dimanakah silap saya then i got this answer.

Sebaik-baik pengaturan, adalah pengaturan dari Allh swt. Sebenarnya miskin dan kaya saling melengkapi. Kalau tiada buruh kasar yang membina rumah mewah, bagaimana si kaya boleh tinggal di dalam rumah bukan? Kalau tiada jutawan kaya raya, siapa yang ingin bersedekah kepada ratusan ribu fakir miskin dan anak yatim yang memerlukan. Banyak hal yang buat saya sedar bahawa dunia ini tidak adil kerana Manusia yang membuatkan ia jadi tidak adil. Peraturan yang dicipta oleh manusia yang membuatkan dunia ini tidak adil. Mereka lupa dengan Alquran sebagai landasan utama. Sebab itulah saya katakan, tiada yang adil dalam dunia ini, sebenar-benar keadilan adalah diakhirat. 

Namun begitu, kalau kita bersyukur dengan apa yang kita ada, dan mengusahakan rezeki kita benar-benar dijalan Allah swt, kita akan merasa dunia ini adil. Sebenarnya, nafas yang kita diberi dan nyawa yang masih lagi berjalan setiap hari kita bangun pagi adalah nikmat paling indah dalam hidup ini. So! stop thinking this world wasnt unfair since kita sebenarnya hidup untuk akhirat. Kena betulkan niat kita hidup didunia ini ya teman-teman. Sebagaimana saya masih mencari cahaya kehidupan, saya harap kita semua tidak terus terleka dengan dunia, ingatkan saya juga bila saya tersungkur. Bersyukurlah kerana Allah swt masih berikan kita peluang untuk bertaubat. 

Wassalam :) 

Friday, 23 September 2016

Breakup? Macam mana nak move on?


Assalamualaikum semua, lama tidak update blog kan. Sibuk melulu dengan percutian bersama keluarga, harini first day masuk kerja lepas habis kontrak minggu lalu. Alhamdulillah kontrak diperbaharui, so ada dau bulan lagilah saya akan berkhidmat ditempat kerja saya ni. :) 

Saya actually mau bercerita pasal pengalaman bercuti di Krabi baru-baru ni tapi memandangkan video dan gambar belum siap edit, so saya tertarik untuk buat entry pasal ni. I wonder, siapa yang tidak pernah merasakan break-up? Mostly mungkin pernah cuma mungkin level dia berbeza, samada tahap rendah, sederhana ataupun parah. Hahaha, macam tahap ketumbuhan kanser pula kan? 


Macam yang saya cerita sebelum ni, saya breakup dengan pasangan saya yang mana kami telah bersama-sama hampir 10 tahun, so kalau ikut tahap-tahap breakup tu saya berada di tahap yang parah. Saya kongsi cerita dengan mereka-mereka yang rasa tidak boleh move on agar kita sama-sama cuba untuk membina matlamat hidup yang baru. 

Perpisahan level parah ni biasanya datang dari sebab yang sangat sukar dielakkan contohnya pasangan sudah berkahwin, halangan keluarga, dan pasangan di paksa kahwin dengan orang lain juga macam-macam lagilah sebab yang pasti kalau pasangan curang disaat hubungan kamu berada diperingkat klimaks itu nama dia pasangan kau tu memang playboy. hahahaha. 

After breaking up with him, saya macam mayat hidup, dengan kehidupan yang tidak tentu arah, tiada kerja dan tiada semangat untuk mencari kerja, no one texting me, im crying every night, instead of seeking Allah's forgiveness saya macam orang gila. Saya betul-betul hilang arah, betullah orang kata cinta itu membutakan, memang jadi buta lah juga saya sampai saya mengurungkan diri, jumpa orang tidak mahu, im breaking up on December 2016, baru jugaklah while the Hero pula graduating dari tempat khursus dia Bulan 3/4 kalau saya tidak silap. Saya hilang berat dalam 4-5 kg sebab jarang sangat makan, tapi badan tidak ketara sangat sebab saya memang kurus sedia. Ada satu malam saya berjalan satu orang, yang arah tujuan saya pegi pun saya tidak tahu, the conclusion is im LOST. Saya lupa Allah, saya lupa keluarga, saya lupa yang saya masih lagi hidup didunia dan Allah masih bagi saya peluang untuk perbaiki diri saya. Saya lupa itu semua. 

Im asking myself WHY? Selama kami bersama, saya sudah menetapkan dalam fikiran saya No Matter What, saya akan berkahwin dengan dia. Saya menjadikan perkhawinan dengan Mr Hero itu adalah satu matlamat utama dalam hidup saya, dan itulah kesalahan terbesar dalam hidup saya. Sebab tidak mau berjauhan dengan dia saya tolak banyak tawaran kerja, sebab mau dekat dengan dia saya berhenti form6 which is kawan-kawan sebaya saya sudah jauh lebih berjaya dari saya, that was my biggest mistake in life. Saya tidak menyalahkan Mr Hero, saya menyalahkan diri sendiri sebab tidak mendengar nasihat sahabat dan keluarga sekeliling. Well macam yang selalu orang cakap penyesalan akan datang dikemudian hari, walaupun memang agak terlambat penyesalan itu datang namun alhamdulillah saya masih lagi diberi peluang untuk mengubah kehidupan saya. Saya juga baru menyedari betapa kasih sayang Allah swt itu sangatlah luas dan tiada henti dan ia menjawab pelabagai pertanyaan di dalam minda saya selama ini.

So, for those yang experience breakup tidak kira dari tahap mana sekalipun, harap dapat membantu, terutama early stage of depression after breaking up. 


1. Jangan Hubungi Bekas Kekasih Anda.
Benda ni paling susah mau buat, samada Ex kau yang akan cari kau, ataupun kau yang akan cari Ex kau. Biasanya orang yang ditinggalkan yang akan mencari yang meninggalkan. Hati kita kena kuat, bila orang sudah tidak mahu kita kena sedar diri. Apa yang harus anda buat adalah delete semua yang boleh membuatkan anda berhubung dengan Ex anda. Saya block Mr Hero di whatsapp, wechat, facebook, saya delete number dia ditelefon walaupun saya masih ingat number dia, saya block dia di insta dan saya ganti number phone saya. well memang agk payah tapi dalam 2-3 bulan okey lah tu, kamu akan terbiasa. 

2. Suarakan Emosi Anda
Kalau anda sedih nangis saja, mau teriak teriak ja kuat-kuat, jangan simpan dalam hati. Benda tidak baik kalau disimpan lama-lama dalam hati takut dia akan rosak dan buat hati kita jadi hitam. So let it out, garenti kamu akan rasa lega. Jangan biarkan ego menguasai diri anda.

3.Ceriakan hidup anda dengan keluarga dan rakan-rakan.
Dont hide yourself , cuba join aktiviti-aktiviti yang menyihatkan. Macam saya, banyak seminar saya join, seminar keluarga bahagialah, belajar Al-Quran, dan boleh juga travelling ka hiking kah habiskan masa dengan perkara yang berfaedah. 

4. Banyakkan berdoa
akhir sekali banyakkan berdoa, selain dari usaha kita , kita kena juga berdoa ddengan doa yang sungguh-sungguh kepada tuhan kita. Sesungguhnya Allah swt akan memakbulkan doa hambanya yang sungguh-sungguh. Tetapkan janji dalam hati kita, insyallah kita akan berjaya.

saya harap dengan tips yang saya bagi ni, boleh bantu kamu ya? memang susah diawalnya tapi bila sudah terbiasa anda akan rasa lebih gembira dan selesa menikmati kehidupan. Goodluck everybody! stay tuned untuk entry seterusnya :) 

Wasalam 








Thursday, 18 August 2016

Kalah Dah Jodoh Takkan Lari Kemana


Assalamualaikum , Salam Jumaat semua. Semoga dengan hari yang mulia seperti ini kita diberikan keberkatan, banyak-banyak kan lah ibadah, ada seringgit dua pergi derma di tabung masjid ok? Dimulakan dengan bismillahirahmanirahim, syukur alhamdulillah masih lagi diberikan kesempatan mau buat ni entry. Erm, ada kawan saya baca blog saya kan dia cakap macam mau muntah pasal cinta-cinta saja dia bilang. Alaa~~ perempuan kan suka yang sweet-sweet. Okey harini kita bercerita pasl cinta lagi. Seperti yang say telah janjikan saya akan story morry lah sikit macam mana hubungan hampir 10 tahun lamanya boleh putus ketika percintaan hampir ke garisan penamat. hahahahha! mentang-mentang olimpik kan saya menulis pun macam pengulas sukan suda haha. Where Should I Start?


Macam gambar diatas , kami suda berkenalan lebih daripada 10 tahun lamanya,. So kita singkatkan cerita macam kita buat Q & A session, lagi senang kot baca. Lagipun saya bukan artis ka apa, so mau buat article panjang-panjang bikin apa kan? 

1. Macam mana kamu berjumpa?

~~Err macam mana kami jumpa aah..kami berjumpa di bustop sekolah, waktu tu hujan, saya tunggu hujan berhenti dia tiba-tiba datang dia pun tunggu hujan berhenti. Romantik kan kami? hahahah macam dalam tayangan :D , Dia bawa bersama cermin yang saya tidak tau pun dia dapat dari mana, lepastu dia renung tu cermin lama-laaaaaammmmmaaaaaa sambil cakap "Hensome oh saya!" , omaigad, ketawa sendiri saya teringat .

2. Macam mana kamu boleh bercinta?

~~Rasanya sebab sebenar kami bercinta adalah, dia kena cabar kawan dia maksudnya, dia tidak suka pun saya , main-main ja lah. Saya pula becinta sama dia sebab saya suka dia, saya pun lupa suda macam mana kami bercinta oo. 

3. Macam mana hubungan kamu boleh kekal begitu lama? tiada putus sambung kah?

Erm, actually kami memang pernah bergaduh . Pernah putus, pernah sambung balik, masing-masing pernah curang, saya tahu dia curang dia tahu saya curang, paling lama kami berpisah setahun beberapa hari rasanya, lepas tu sama-sama lagi balik. Macam mana boleh kekal lama? sebab kami saling bantu-membantu sesama sendiri. Bayangkanlah dari sekolah menengah sama-sama, waktu tu ibu bapa masih bagi duit, duit belanja sekolah kami share. Then, dia masuk PLKN, duit elaun PLKN kami share, erm saya dapat elaun menyanyi oversea , elaun saya kami share, kami masing-masing kerja lepas  saya tamat SPM, duit gaji kami share, waktu tu kami tidak ingat pun mau sambung study, yang kami tahu, mau kawin ja. Darah muda, memang begitu kali. Dia dulu masuk IPT, baru saya join dia masuk IPTS saya masuk IPTA so for sure kami punya institusi berlainan lah, I remembered bought him a pair of shoes, sampai sekarang dia masih simpan, 8 atau 7 tahun lalu if im not mistaken. Kami jarang berahsia sesama sendiri, mungkin sebab tu lah hubungan kekal lama selain daripada kami dua dua tidak suka Manchester Unite. hahahaha!

4. Kenapa kamu tidak kahwin ja? tidak sayang ka tu hubungan 10 tahun?

Bila kami tamat musim persekolahan sebelum melangkah pergi IPT, kami pernah berniat untuk menamatkan percintaan dijinjang pelamin. Chewah~ tapi masa tu sememangnya belum tepat, syukur alhamdulillah juga sebab saya tidak kawin jak waktu tu. Actually kami sama bangsa, sama mukim, sama daerah, sama negeri, sama negara cuma kami dua berlainan agama. Itulah sebanya saya dengan dia tidak dapat bersama-sama, Memang banyak cerita bila ada yang convert agama, tapi untuk dia melakukan itu dia perlu mengorbakan banyak hati termasuk family. Tahun lalu adalah tahun dimana kami hampir-hampir mengakhiri zaman percintaan kami, dengan pujukan dari saya, dan perbincangan yang panjang lebar dia bersetuju untuk mengikut jalan yang saya pilih. Tetapi mungkin jodoh tu memang tiadalah, Bila kami fikir balik, kalau kami bersama-sama in the future akan lebih banyak masalah. Kami berpisah ketika dia masih dalam tempoh latihan Polis, im giving a very hard time to him, dan dalam masa yang sama saya juga mengalami keadaan yang sama. But then, we managed to solve this 10 years problem dengan cara break up, aduh kalau fikir balik kenapa tidak dari dulu kan? hahahaha. Tapi kami masih lagi berkawan rapat macam dulu, Eventhough, dia suda ada pengganti. 

5. What so good about him? 

He is a very good looking guy, dia suka kebersihan, dia jujur, dia baik hati dan dia sangat pemurah. Dia seorang yang tidak akan waste money dengan benda yang sebenarnya lebih kearah pembaziran contohnya Ubah suai kereta, Baju yang vouge, kasut berjenama ataupun gadget lover. Dia bagi almost all his salary to his family every month, selalu belanja tinggal belanja makan & belanja minyak. Dia agak cerewet pasal makanan dan dia sangat sayang kepada binatang. Dia juga seorang yang caring dan peramah maybe sebab tu ramai perempuan suka dia hahaha. Dia sangat menghormati agama saya iaitu agama Islam walaupun dia merupakan seorang Christian. Kalau kami shopping pergi Kota Kinabalu, saya minta excuse mau solat, dia akan bagi ruang kepada saya untuk solat, Bila kami makn di restoren, Kami akan berdoa mengikut agama masing-masing. Erm~ Sepatutnya saya take picture tu time kami berdoa supaya viral di laman sosial. hahahha 


Bak kata pepatah diatas, cinta tidak seharusnya memilik. Walaupun mula-mula sukar tapi hubungan kami berakhir dengan jayanya. Saya percaya setiap pengaturan dari Allah SWT itu pasti ada hikmahnya . Kami masih lagi berhubung, kami masih lagi berkawan walaupun jarang. Selalunya pelangi akan muncul selepas hujan, im happy with my life now . Walaupun mungkin agak lewat untuk saya mulakan kembali perjalnan cerita hidup saya tapi selagi ada waktu saya akan cuba untuk mengejar Cinta yang satu iaitu Cinta kepada Allah SWT. 

Okey, sampai sini sajalah story morry kita hari ini, saya tidak tau pula ramai yang baca. Erm ada yang email tanya apa buku yang bagus untuk motivasi diri, saya akan cerita di hari-hari seterusnya okey. Semoga kita diberikan kesihatan yang baik, dipanjangkan umur dan dipertemukan lagi di masa akan datang. 

Wassalam :)

Wednesday, 17 August 2016

Bestfriend VS Tunang Part2 (Tips Hubungan Kekal Lama)


Assalamualaikum , Salam rabu semuanya. Dua hari tidak buat entry sebab bercuti . Ahad lalu kami buat program dengan komuniti PI1M Mesilou itulah ada rasa penat sikit :) Cuba cari saya dalam gambar dibawah, you all exercise mata sikit k? 



Dapat nampak juga kah saya? hahah almaklumlah tinggi sama jak macam budak-budak yang ikut aktiviti tu hari . Oh ya! Kita sambung story morry kita . Bestfriend vs Tunang bahagian 2. Macam cerita upin ipin pula kan yang ada part 1 part 2. Okey, kalau minggu lalu kita bercakap pasal kes kawan saya yang tunang dia salah faham dengan saya. Harini kita cerita lagi pasal kes lebih kurang sama tapi ni part tunang cemburu bila bestfriend kongsi masalah sesama sendiri. 

Kawan saya ni nama dia Hulk , of course bukan nama sebenar k? Hulk ni sudah tunang dalam 1 tahun setengah, dan saya dan Hulk sudah berkawan selama 5 tahun setengah. Dia anggap saya ni macam adik beradik lain mama lain bapa, bila dia ada masalah dengan fiance dia dia akan cerita dengan saya. Kamu rasa kenapa? ada sebab lelaki meluahkan masalah dia dengan perempuan lain sebab pertama, bila dia luah dengan kawan lelaki, mesti kawan lelaki akan dengar dan selalunya tiada jalan penyelesaian sebab perempuan ni sukar difahami oleh lelaki, dan sebab kedua ialah dia tidak ada adik beradik perempuan yang lain untuk bercerita bab-bab begini. Saya faham keadaan si tunang bila dia sangat-sangat cemburu mengenai hal ini, sebab saya pun perempuan. Mesti si tunang akan cakap macam ni "Kenapa mesti bagitahu dia?, kenapa tidak cakap sama saya terus?" si lelaki ada sebab kenapa dia tidak bagitau, kalau perempuan ni tengah marah semua benda jadi tidak betul dalam pemikiran dia. Betul atau tidak?


Saya nasihatkan para wanita, Sebelum kita main terjah jak cakap, marah tunang kita, kita kena periksa betul-betul.. fikir dalam-dalam..sebab sia-sia perhubungan tu dipertahankan lama-lama, kita mesti sedar lelaki ni banyak pilihan, tapi kalau kamu berjodoh, jodoh juga lah bah tu kan.

Walaupun saya gagal mempertahankan hubungan 10 tahun saya, namun kami berpisah bukan sebab kami tidak saling sayang menyanyangi, chewah! tapi atas nasihat keluarga masing-masing, Guys~ restu keluarga itu sangat-sangat penting tau. Sini saya bagi tips hubungan kekal lama,

Tips Mengekalkan Hubungan :-

1. Percaya dengan pasangan :
Kepercayaan sangat penting dalam perhubungan, kadang-kadang bila si pasangan menipu pun kita kena pura-pura juga percaya sebab dia pandai sedar sendiri juga tu bila dia salah. 

2. Jangan mudah melenting , cari jalan penyelesaian yang terbaik :
Apabila kita ditimpa masalah, jangan cepat marah, jangan menuduh sembarangan, lelaki paling benci apabila dituduh, tidak kiralah kawan dia tuduh ka, bini dia tuduh kah, mama dia tuduh kah memang kebanyakan lelaki tidak suka bila dituduh. Kalau betul si lelaki melakukan kesilapan cari bukti, baru bincang bagus-bagus. Bila kita dengar sesuatu yang menyakitkan hati kita kena istighfar banyak-banyak, positifkan minda baru kita minta tau keadaan sebenar. Salah faham adalah masalah terbesar dalam perhubungan. Jangan biar sesal datang kemudian ok?

3. Jadilah bestfriend dan juga supporter kepada pasangan:
Apa salahnya kalau kita cuba jadi bestfren kepada pasangan kita, kalau dia minat Man.U kita cuba minat Man.U juga. Buat sikit homework, kadang-kadang pura-pura tau pasal bola pun bulih juga, at least dia boleh berkongsi cerita dengan kita. Contohlah, boyfriend/tunang minat anime apa salahnya kita tengok sekali sekala. Mahu bersama ni perlukan pengorbanan, saling melengkapi lah~ takkan si lelaki ja mau ikut cakap kita kan? Kita kena faham emosi dia, bila dia kurang bercakap, kurang bercerita mungkin dia ada masalah, cuba kita minta share masalah dia~ tapi kalau dia tidak mau kasitau jangan lah bah paksa-paksa kan? at least kita try. Kadang-kadang ada waktu dia akan kesempitan wang, lelaki yang macho selalu nya tidak minta tolong tapi kita kena cuba hulurkan bantuan, 1 2 kali bolehlah, tapi kalau balik-balik kita kena hati-hati jugak. 

4. Ucapkan kata-kata indah atau gurauan :
Tips ni bagi pasangan yang sudah bertunang ataupun berkahwin, kalau yang masih bercinta-cinta tu err saya tidak galakan sebab ia akan lebih kepada ikhtilat. Sekarang banyak ayat-ayat power yang apa diurang panggil tu "cia cia cia" dia bilang kan. Sekali sekala kasi gembira lah bah tu pasangan dengan ayat-ayat begitu. cotohnya "Pecah kaca pecah gelas, will you be my first and last" eseseh~ tapi kalau terlampau selalu tu bikin muntah juga kan. Kadang-kadang saja bah buat, kita kadang-kadang mesti ada sense of humor dalam perhubungan. Sebenarnya lelaki suka yang sweet-sweet juga tapi diurang malu mau kasitau. well! gudluck mencipta ayat-ayat cinta begitu aaa. Kalau kamu tidak tau nanti saya ajar. 

5. Berikan kejutan :
Maksud berikan kejutan ni, bukan macam kasi tekejut dia pakai ular mainan ka apa? bagi dia hadiah time bufday ka? yang kasi suprise lah kunun. Macam contoh ko mau suruh dia pi sembahyang jumaat kan, kasi hadiah dia tasbih sama kopia nah itupun kejutan juga tu. Sweetkan? Kalau perhubungan tu mendatar saja, pasal mau kawin saja ko cerita memanglah si lelaki stress. Give him sometimes, the right day will come. uiseh orang putih aa bahasa. :)

PUAS HATI??

Rasanya banyak suda tips saya bagi kamurang kan? hihi . puas hati juga kah? ada yang pi email saya dia bilang, kenapa 10 tahun sama-sama terus kamu berpisah? Next chapter nanti kita story morry pasal tu aa..Tapi satu saya ingatkan ya kawan-kawan wanita saya yang lawa comel diluar sana, Bila ada masalah dengan pasangan jangan cepat melenting. Untuk pengetahuan kamu semua, Lelaki ni sangat pentingkan sahabat dia, walaupun sudah kawin dia masih perlukan sahabat karib dia, jadi berusaha untuk jadi sahabat karib pasangan kita . Tidak lah dia lari jauh bila ada masalah. 

Bah~sampai sini saja lah ni hari, bisuk ka lusa ka, kita continue lagi kio.

Wassalam.. 

Oh ya~ Kalau kamu mau share apa-apa boleh email saya terus di shahirahecetera@gmail.com 
insyallah saya membantu yang termampu 


Saturday, 13 August 2016

Boyfriend/Girlfriend Vs Tunang Vs Bestfriend PART1



Assalamualaikum semua, macam mana weekend kamu? siok juga kah. saya macam biasalah kerja pada setiap hari sabtu dan tidak dapat pi tamu KRT Kundasang. Banyak betul kerja dari pagi jadi lupa suda mau menyambung cerita kemarin. However, yesterday's Story saya KIV dulu ya kawan-kawan. let me continue dengan satu cerita menarik. Actually it did happen to myself. Apahal kan? apa kaitan bercinta, bertunang ni sama saya kan. Ok~ lets start the story. i will not going to use nama sebenar dalam watak-watak ni takut akan memudaratkan dan mengaibkan. So, kita sembang-sembang jadikan sebagai pengajaran. 


Reply 1988, adalah sebuah drama korea yang saya ongoing tingu sekarang, best juga sebab dia ada sikit-sikit macam kehidupan saya, beza dia pelakon korea si Hyeri tu kiut, dan saya tidak comel macam dia. Just Kidding! Kalau mau tau cerita dia, you better watch that drama :) , I think, dari kecil lagi sifat saya memang agak boyish, buli lelaki, pernah sekali saya bergaduh sama lelaki hampir dia hempap saya pakai meja belajar.. that's the real me, cuma bila masuk sekolah rendah saya start ikut tarian, nyanyian dan sedikit sebanyak traits saya bertukar jadi gurly begitu. Sejujurnya, saya lebih suka berkawan sama lelaki berbanding perempuan. I love football, i love games, i love anime, i love heavy metal song tidak tau lah, macam tidak kena sama otak saya hahaha, but then thats me.

I got a lot of Male Friend, eh begitukah istilah dia tu, kawan lelaki yang bukan boyfriend. Tapi hakikatnya, walau macam man bestfren pun kamu tidak kira lelaki ka perempuan kamu tidak akan selalu memiliki dia sebagai kawan kamu. in the end, dia akan cari juga pasangan hidup yang pastinya akan lebih penting daripada kamu. huuuuu~~~ it did happen to me recently. I got two bestfren yang sudah bertunang, i mean bestfren lelaki..Err what should i say, am i jelous? semestinya tidak. Saya tumpang gembira sebab diorang sudah pilih someone untuk mengakhiri masa bujang diorang. Cuma masalah timbul bila Bestfren kau masih rapat dan layan kau macam dulu walaupun dia sudah dimiliki. Okey cerita pertama ni, agak complicated sikit so cuba baca dan fahami. 



Kawan saya ni sudah bertunang since tahun lalu, tarikh dia saya sendiri pun tidak tau, before ni saya masih bersama-sama bekas kekasih saya rasanya everything goes fine, Sampailah saya jadi single semua benda jadi serba tidak kena. Dari salah faham, perkara kecil bertukar menjadi besar. The story was like this, Baru-baru ni waktu raya aidilfitri bestfren saya datanglah rumah, sambut raya~ so nak dipendekkan cerita saya pun balas lah kunjungan itu dengan mengunjungi rumah dia juga. Adakah apa-apa kesalahan disitu? sememangnya tiada, namun benda simple begitu jadi rumit apabila tunang kepada kawan saya tahu yang kawan saya tu hantar saya balik rumah. Emm she says "Menyusahkan".. actually ada dua persoalan yang timbul, kenapa kau tidak balik sendiri? dan kenapa kau mesti minta hantar tunang saya? maybe that was the question going trough on her mind. Saya berharap fiance kepada bestfren saya tu terbaca lah cerita saya ni so that dia akan tahu cerita sebenar. 

TRUE STORY BEGIN

kalau saya tidak silap dua hari sebelum majlis raya tu saya sudah contact bestfren saya tu, err saya bagi nama dia ABC lah, mr ABC~~ haha sory kawanku. Then i told him, boleh kah ambik saya sebab saya mungkin tiada transport pergi sana, i think its normal kalau bestfren ambik bestfren dia kan? tidak normal kah? so, petang tu macam yang dijanjikan kawan saya ambik lah saya dirumah, untuk mengelakkan salah faham, saya duduk di kerusi belakang bersama dua lagi kawan yang lain. On that night, saya tunggu satu orang budak ni nyanyi barulah saya mau balik rumah~ sebab tu budak malu-malu betul jadi jam 12.00 am barulah kami balik rumah dan dihantar oleh mr ABC. The next day, i saw tunang MR ABC posted something, i ignore sebab saya rasa bukan saya yang dimaksudkan, dalam hati saya berbisik "let them hendle thier own problem", but thing get worst bila kawan-kawan kepada tunang MR ABC tu pun posted something yang tidak menyenangkan hati. Tapi saya masih ignore sampailah Mr ABC chat saya and told me all those things posted by his fiance was related on me. That moment baru saya tahu, yang his fiance marah betul dengan saya. Look,kawan saya ambik saya dirumah, so dia kena juga bertanggungjawab hantar saya balik. Am I wrong? 

Perkara ni berlanjutan saya pun tidak tau lah sampai bila, sometimes saya rasa macam mau chat jak fiance Mr ABC tu bagitau dia hal sebenar but since dia keep posting di media sosial and didnt even text me or chat me so i assumed that problem has nothing to do with me. From that moment, saya kurangkan berhubung dengan Mr ABC, bila ada perlu sahaja berhubung. No more jokes, no more going lunch ramai-ramai, dinner ramai-ramai, play online games ramai-ramai. I miss the old days, urang bilang kan hehehe. 

Let me end my blog for today, part 2 kita sambung bisuk saja lah aaa.. I hope, fiance kepada my bestfren tu terbuka hati untuk memaafkan saya, kalau tidak mau kasi maaf pun at least she talk, or text me untuk tanya hal sebenar, and i do hope they were both happy. Thats all i think,, semoga diorang cepat kahwin and no more conflict happen between them. Amiinnn... Next story saya akan upload tomorrow. Have a nice day everybody!! :)

Wassalam . 








Friday, 12 August 2016

Cinta Zaman Sekolah? Pernah kah kamu main kirim-kirim surat?

Assalamualaikum, salam jumaat everybody. Memandangkan saya alone duduk di tempat kerja tanpa ada teman yang menemani, saya mau isi lah blog saya dengan kisah cinta saya yang baru berakhir pada bulan Januari tahun ini. opss~~ ini bukan cerita sedih cuma kita berkongsi story :) . 

Rasanya semua manusia tahu apa itu cinta, tidak kiralah cinta kepada ibu bapa, cinta kepada kawan, cinta kepada haiwan peliharaan namun, yang pastinya cinta yang hakiki adalah cinta kepada pencipta. Jadi, sebesar mana pun cinta kita kepada makhluk ataupun apa jua ciptaan Allah SWT jangan kita lebihkan dari cinta kita kepadanya. 

Story C,I,N,T,A yang hendak saya kongsikan ni tentang cinta zaman persekolahan, cinta zaman dulu dengan cinta zaman sekarang sangat jauh beza ok? dulu sekolah rendah tiada Handphone jadi pakai surat jak lah. Kirim salam pakai orang ke tiga, sisip-sisip surat di dalam meja sama buku teks, wah susah betul mau meyatakan cinta. Minggu ni hantar surat, balasannya minggu hadapan hahaha, saya rasa lucu pula ingat . Saya pun pernah melalui keadaan yang sama, persoalan dia cinta zaman sekolah ni cinta monyet ka? Cinta yang benar-benar cinta? 



Kalau kamu rasalah, kenapa bercinta zaman sekolah ni best betul? masing-masing mesti ada reason sendiri. Tapi, beruntunglah yang tidak pernah bercinta zaman sekolah sebab cinta zaman sekolah ni selain daripada membuang masa, malahan ia juga membuang duit. Based on true story, saya dengan teman lelaki masa sekolah dulu bercinta bermula 17.07.2005 and we end up betul-betul berpisah pada bulan Januari,2016 yang tarikh dia pun saya tidak ingat bila. Lama jugalah perhubungan kami, tapi mungkin bukan jodoh dan ada banyak sebab kami berpisah. 

Kami tidak bermula dengan sesi surat menyurat sebab pada ketika itu kami suda start guna handphone . Actually dia adalah boifren kepada kawan saya, but we end up together macam kes curang-curang lah ni. Susah payah curang lepastu tidak sama-sama juga kan? itulah orang cakap buat jahat dibalas jahat, kan sudah kena hehe. Kawan saya yang saya khianati tu pun sudah bahagia dengan insan tersayang dan alhamdulillah dia lebih bahagia daripada saya, hehehe. berbalik kepada story soal cinta zaman sekolah, percintaan zaman sekolah saya agak extreme, WHY? Did something happen? my answer is YES , macam cerita hindustan yang nangis kejar-kejar sana gerai di tengah hujan-hujan. Im dying laughing bila ingat balik OMG!!

Tahun pertama bercinta, banyak betul halangan bila Ex saya ni ramai sangat peminat, kena makan hati sampai lah saya tingkatan 5, wauuu lama kan? tapi percintaan dan dugaan sebenar bercinta adalah bila kami berniat untuk berumah tangga. Rasanya kisah cinta kami boleh masuk drama cerita TV3 ni aa. All the stories akan saya ceritakan di story blog yang seterusnya. 

Banyak kenangan cerita cinta zaman sekolah yang tidak boleh dilupakan, maybe kamu mau share pengalaman kamu? bah kasi email saja saya kita sharing is caring. put ur comment below pun boleh juga kio? 

wassalam :) 



Thursday, 11 August 2016

I get my life back :)

Assalamualaikum, alhamdulillah for another day Allah SWT has given to us

Penat pula rasanya mau becakap bahasa orang putih ni, padahal baru 1 2 ayat. hallo everybody, ini sebenarnya account blog baru saya. Setelah sangat tidak aktif berblogging dengan akaun yang lama. it takes me few months untuk befikir mau buat blog balik tapi bila rasanya banyak benda saya nak share dan ingin luahkan, so i created another blog .


as you can see, this is the new me, dulu muka budak-budak lagi tu di blog lama saya hehe. Saya sudah banyak mengambil langkah perubahan dalam hidup. umur pun sudah mencecah 24 tahun, semakin hari semakin meningkat dan semakin hari semakin tua . Ive learn many things from many people around me dan saya bersyukur masih diberikan kesempatan untuk memperbaiki diri ini. I've gone trough so many things in life, meet up so many friends, talks with all kind of people dan banyak perkara yang saya lalui orang tidak ketahui. Saya harap sesiapa yang akan membaca blog saya ni, week by week saya akan update hehe akan mendapat sedikit manfaat dari saya. Insyallah.

"Tuntutlah ilmu sehingga ke liang lahad" Macam pernah dengar ayat ni kah :) , saya masih menuntut ilmu. Keinsafan yang ada dalam hati rasanya umpama secubit garam berbanding hati mereka yang lain, namun saya percaya apabila kita mengingatkan orang lain kita sendiri juga akan mengingatkan diri sendiri. Saya perkenalkan diri saya sekali lagi, Nama sebenar "Nur Shahirah Binti Jamaludin", saya berumur 24 tahun tapi nampak macam 18 tahun kan? hehe, berkerja sebagai temporary assistant di company yang tempat saya kerja tu, Saya meminati bidang muzik, boleh menyanyi, suka bermain gitar, seorang yang sometimes cute dan mudah tersentuh.. errr apa lagi aa? banyak pula saya puji diri sendiri. Mengambil jurusan Diploma Pengajian Perniagaan di UiTM sabah dan seorang yang sangat aktif dalam seni persembahan muzik tradisional. Saya memiliki sebuah kumpulan muzik tradisional bambu yang dinamakan Suara Buluh Perindu Sabah SBPK. Any story korang mau share sama saya, boleh just comment or email saya di [ shahirahecetera@gmail.com ] manalah tahu kita boleh share idea kan? Feel free to speak your opinion orang bilang. So, saya akan start first topic saya pada post yang seterusnya, jangan tegang kita santai-santai saja k?

Wassalam,